logo
کلینیک دندانپزشکی

دنــــــــــو

جستجو

با ما تماس بگیرید

دندانپزشکی دنو، 24 ساعت در هفته، حتی در روزهای تعطیل، آماده خدمت رسانی به شما عزیزان در تمامی خدمات، اعم از ترمیم و زیبایی و دندانپزشکی کودکان و … می باشد.

ارتودنسی دندان

ارتودنسی دندان

این مقاله به قلم دکتر اسماعیل موسوی نوشته شده است. خوشحال می شویم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید و دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.

این مقاله به قلم دکتر اسماعیل موسوی نوشته شده است. خوشحال می شویم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید و دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.

فهرست مطالب

فهرست مطالب


یکی از شاخه‌های جدید در رشته‌های دندانپزشکی، ارتودنسی دندان می‌باشد. دندانپزشکان با اجرای تکنیک‌ها و روش‌های این شاخه و همچنین استفاده از تجهیزات طراحی و تولید شده برای این کار به افراد کمک می‌کنند تا بتوانند چینش نامنظم دندان‌های خود را اصلاح کنند و دندان‌هایی منظم در فک بالا و پایین خود داشته باشند. افرادی که دندان‌هایی نامرتب داشته و از این مورد ناراحت هستند می‌توانند با انجام این کار به مرتب شدن دندان‌ها و زیباتر دیده شدن لبخند خود کمک کنند و همچنین از زیبایی دندان‌های خود لذت ببرند.

شما پیش از انجام ارتودنسی باید با دندانپزشکی ماهر در این زمینه مشورت کنید و در صورت تشخیص دندانپزشک مبنی بر انجام ارتودنسی نسبت به انجام دادن این کار اقدام کنید.

کمک کردن به قرارگیری درست فک‌ بالا و پایین بر روی یکدیگر، چیدمان صحیح و زیبای دندان‌ها در کنار هم، برطرف کردن مشکلات ایجاد شده در جویدن و حرف زدن و… از جمله مواردی است که باعث شده تا افراد برای انجام این کار درمانی و زیبایی ترغیب شوند و آن را انجام دهند.

دندانپزشکان توصیه می‌کنند تا افراد تا زمان در آمدن تمامی دندان‌های دائمی خود صبر کنند و پس از جایگزین شدن تمامی دندان‌های شیری با دندان‌های دائمی برای انجام ارتودنسی اقدام کنند.

چه کسانی به ارتودنسی دندان نیاز دارند؟

انجام ارتودنسی به تمامی افراد پیشنهاد نمی‌شود و در حقیقت دندانپزشکان مشخص می‌کنند که آیا دندان‌های شما نیاز به انجام ارتودنسی دارند یا خیر. اما به طور کلی این کار برای اشخاصی که در زیر برای شما بیان می‌کنیم، انجام می‌شود.

  • افرادی که دارای دهانی کوچک هستند می‌توانند نسبت به انجام ارتودنسی دندان اقدام کنند. چنین افرادی به دلیل این که فک و دهانی کوچک دارند، دهانشان فضای کافی برای رویش دندان‌های جدید ندارد و دندان‌های جدید زمانی که شروع به رویش و در آمدن می‌کنند به دیگر دندان‌ها فشار آورده و باعث بهم خوردن نظم دندان‌ها می‌شوند. همچنین امکان رشد دندان‌ها به صورت کج بر روی یکدیگر وجود دارد. گاهی اوقات نیز رشد دندان‌ها به صورت پیچ خورده در چنین افرادی نیز دیده شده است. به همین خاطر این افراد نیازمند انجام ارتودنسی دندان هستند.
  • افرادی دارای فک جلو آمده هستند نیز می‌توانند از ارتودنسی کمک بگیرند و بدین صورت به قرار گرفتن فک خود در محل درست خود کمک کنند.
  • در برخی از موارد نیز انجام ارتودنسی کمک می‌کند تا شما بتوانید به شیوه‌ی بهتری کلمات را ادا کنید. به همین خاطر افرادی که به خاطر حالت قرارگیری دندان و فک خود قادر به تلفظ صحیح کلمات نیستند می‌توانند با انجام ارتودنسی دندان می‌توانند این مشکل را برطرف کنند.
  • افرادی که بین دندان‌های آن‌ها فاصله وجود دارد و باعث شده تا زیبایی دندان‌های آن‌ها کم شود نیز مورد دیگری هستند به این درمان نیاز دارند.
  • داشتن دندان‌های بیرون زده نیز باعث کاهش زیبایی افراد می‌شود و انجام ارتودنسی دندان به آن‌ها کمک می‌کند تا بتوانند دندان بیرون زده‌ی خود را در جای مناسب خود قرار دهند و زیبایی خاصی را به دندان‌ها و چهره‌ی خود ببخشند.
ارتودنسی دندان

مزایا و معایب ارتودنسی دندان

انجام دادن ارتودنسی برای افراد مزیت‌های زیادی را به همراه دارد و همین مورد باعث شده تا افراد نسبت به انجام این کار مشتاق شوند. اما باید بدانید که انجام ارتودنسی همانند دیگر کارها در کنار مزیت‌های زیادی که با خود به همراه دارد، دارای معایبی نیز می‌باشد. در ادامه چندین مورد از مزیت‌های برجسته و معایب انجام این کار را برای شما بازگو می‌کنیم.

مزایای انجام ارتودنسی

ایجاد لبخندی زیبا و جذاب و یک ظاهر دلنشین مهم‌ترین مزیتی است که انجام این کار برای افراد با خود همراه دارد. درمان کردن ناهنجاری‌های موجود در دندان‌ها و دهان نیز مورد دیگری از مزیت‌های انجام این کار می‌باشد. گاهی اوقات افراد دارای مشکلاتی ژنتیکی در دهان و فک هستند. چنین افرادی می‌توانند با انجام ارتودنسی این مشکل را حل کرده و سلامت خود را در این زمینه به دست آورید.

جلوگیری کردن از ایجاد مشکلاتی جدید در دهان و فک نیز مزیتی دیگر است که انجام دادن ارتودنسی دندان با خود به همراه می‌آورد. افرادی که نیز دارای مشکلاتی در مفاصل فک خود هستند نیز می‌توانند با انجام نوع خاصی از ارتودنسی قدم بزرگی در رفع مشکل خود بردارند. دستیابی به دندان‌هایی سالم و مرتب با چیدمانی صحیح در فک نیز بزرگ‌ترین مزیتی است که افراد با انجام دادن ارتودنسی به آن دست پیدا می‌کنند.

معایب انجام ارتودنسی

انجام دادن ارتودنسی در کنار مزیت‌هایی که با خود برای افراد به همراه می‌آورد، اگر در زمان ارتودنسی به خوبی از دندان ها مراقبت نشود، باعث جرم گرفتن دندان‌ها می شود که در پایان ارتودنسی با جرم  گیری این مشکل حل خواهد شد.

انواع روش‌های ارتودنسی و مزایا و معایب هر روش

ارتودنسی دندان دارای روش‌های مختلفی می‌باشد که افراد می‌توانند با توجه به نیاز خود یکی از آن‌ها را با توجه به تشخیص دندانپزشک انتخاب کرده و انجام دهند. در ادامه انواع مختلف روش‌های رایج که برای ارتودنسی وجود دارد را به شما معرفی می‌کنیم و مزیت‌‌‌ها و معایبی که برای هر روش وجود دارد را برای شما بیان می‌کنیم.

ارتودنسی سنتی

یکی از رایج‌ترین روش‌هایی که برای ارتودنسی دندان وجود دارد، ارتودنسی به شیوه‌ی سنتی می‌باشد. در این شیوه از ارتودنسی از براکت‌های قدیمی و معمولی که در گذشته طراحی و تولید شده بود استفاده می‌شود و دندانپزشکان این براکت‌ها را خودشان به صورت کاملا مستقیم به دندان‌ها وصل می‌کنند و با استفاده از آن‌ها به قرار گرفتن دندان‌ها در محل درست خود کمک می‌کنند. این براکت‌ها باید مدت مشخصی با توجه به تشخیص دندانپزشک بر روی دندان‌های شما بمانند تا دندان شما به محل درست خود برگردد و در طول این مدت نیز ممکن است سیم‌های متصل شده به براکت‌ها را سفت‌تر یا شل‌تر کنند. این براکت‌ها می‌توانند از جنس فلز باشند و یا این که از جنس شفاف و سرامیکی یا کامپوزیتی داشته باشند. براکت‌هایی که دارای رنگی همچون دندان هستند با گذر زمان کمک می‌کنند تا ظاهر دندان‌های شما نیز بهتر بشود.

در ارتودنسی سنتی ممکن از نوعی دیگری از براکت‌ها استفاده شود که به براکت زبانی شهرت دارند. این براکت‌ها از داخل به دندان‌ها وصل می‌شوند و باعث می‌شوند که حالت لب‌های شما تغییری نکند و به تراز شدن مناسب دندان‌هایتان نیز کمک می‌کند. عیب اصلی این روش از ارتودنسی دندان پوسیده شدن دندان در محل چسبیده شدن براکت می‌باشد.

ارتودنسی مینی اسکرو

این روش‌ از ارتودنسی دندان یک روش جدید تلقی می‌شود که در آن یک پیچ فلزی کوچک که در رشته‌ی دندانپزشکی با نام مینی اسکرو شناخته می‌شود از طریق لثه‌ها به استخوان شخص متصل می‌شود. مینی اسکرو در حقیقت شبیه به یک لنگر عمل می‌کنند و کمک می‌کند تا دندان‌های شما به مرور حرکت کرده و در جای مناسب قرار بگیرند. در این شیوه‌ی درمانی مینی اسکرو با داشتن لنگر کمک به صاف شدن دندان‌ها و کم شدن فاصله در میان آن‌ها می‌کند. شما می‌توانید این شیوه از ارتودنسی را به همراه ارتودنسی سنتی انجام دهید و از مزیت‌هاس هر دو استفاده کنید.

اگر انتخاب شما این شیوه از ارتودنسی دندان است لازم است که به شما بگوییم در این روش برای این که مینی اسکرو را بتوانند در لثه‌ی شما قرار بدهند، لازم است که در لثه‌ی شما حفره‌ای را ایجاد کنند. به دلیل دردناک بودن این عمل از بی‌حسی‌های موضعی نیز استفاده می‌شود.این تکنیک درمانی که جزو تکنیک‌های پیشرفته است با نام‌های دیگری همانند میکرو اسکرو، مینی ایمپلنت و دستگاه لنگر موقت نیز در این حرفه شناخته می‌شود.

داشتن درد زیاد بزرگترین عیب این روش از ارتودنسی دندان می‌باشد و برجسته‌ترین مزیت آن کمک کردن به پر شدن فاصله دندان‌ها و منظم شدن آن می‌باشد. همچنین جزو روش‌های جدید بوده و به خاطر شیوه‌ی خاصی که دارد باعث می‌شود تا شما کمتر به مطب دکتر بروید.

ارتودنسی نامرئی

ارتودنسی نامرئی یکی از جدیدترین و پیشرفته‌ترین روش‌های درمان ارتودنسی است که در آن از براکت‌ها و سیم‌های فلزی خبری نیست. بسیاری از افرادی که نیاز به ارتودنسی دارند، از دیده شدن سیم‌های فلزی بر روی دندان‌هایشان نگرانند. براکت‌های فلزی نه تنها ظاهر نازیبایی به دندان‌ها می‌بخشند، بلکه گاهی نیز در تلفظ صحیح کلمات اختلال ایجاد می‌کنند. همین دلایل باعث شده است که عده‌ای از افراد با وجود نیاز به درمان، از انجام ارتودنسی خودداری کنند.

ارتودنسی دندان

مراحل ارتودنسی دندان

انجام ارتودنسی به صورت کلی دارای ۳ مرحله می‌باشد که دندانپزشکان آن را با توجه به مهارت و دانشی که دارند انجام داده و به زیباتر شدن دندان‌های افراد کمک می‌کند. در ادامه مراحل مختلف انجام ارتودنسی کردن دندان‌ها را برای شما بیان می‌کنیم.

مرحله اول

مرحله‌ی اولی که تمامی دندانپزشکان جهت انجام ارتودنسی آن را انجام می‌دهند، معاینه‌ی اولیه‌ی دندان‌ها می‌باشد. این مورد کمک می‌کند تا بتوانند با توجه به نوع دندان‌ها و مشکل آن‌ها یکی از روش‌های ارتودنسی دندان را انتخاب کنند. در این مرحله شرایط دندان و فک شما نیز مورد بررسی قرار می‌گیرد و انجام این مرحله پیش از جایگذاری ارتودنسی در دهان انجام شده و صورت می‌گیرد.

مرحله دوم

در مرحله‌ی دوم دندانپزشکان اقدام به جایگذاری مدل مناسبی از ارتودنسی برای فرد می‌کنند. جایگذاری کردن سیم‌ها و براکت‌های مورد استفاده در ارتودنسی دندان به میزان مشکل دندان‌های شما و روش درمانی انتخاب شده بستگی دارد. زمان‌بر ترین مرحله در طول فرایند ارتودنسی در واقع این مرحله می‌باشد که ممکن است بین ۵ ماه تا ۴ سال به طول بیانجامد. در طول این زمان لازم است که شما برای چک کردن مداوم سیم‌ها و براکت‌ها و میزان شل بودن و سفت بودن ان‌ها به دندانپزشکی مراجعه کنید و تحت نظر باشید. پس از طی شدن کامل این مرحله دندانپزشکان مرحله‌ی یوم از ارتودنسی دندان را انجام می‌دهند.

مرحله سوم

بعد از ارتودنسی کردن دندان‌ها مرحله‌ی دیگری وجود دارد که به ریتینر شهرت دارد و با این نام در میان دندانپزشکان شناخته می‌شود. در این مرحله که در حقیقت مرحله آخر از ارتودنسی دندان می‌باشد از ابزارهای خاصی استفاده می‌شود که به نگهداری کردن و محکم کردن و فیکس کردن دندان‌ها در جای خود کمک می‌کنند و بدین منظور آن‌ها را در دهان جایگذاری می‌کنند.

شرایطی که در تمامی این مراحل باید رعایت شده و به خوبی انجام شود، بسیار مهم بوده و از اهمیت زیادی برخوردار است و به همین دلیل لازم است که انجام این مراحل را به یک دندانپزشک ماهر و متبحر بسپارید. نتیجه‌ی کار ارتودنسی دندان شما نیز به انجام دقیق این مراحل بستگی دارد و همین مورد لزوم واگذار کردن انجام این کار به یک دندانپزشک متخصص را نشان می‌دهد.

اقدامات قبل و بعد از انجام ارتودنسی

برای این که کار ارتودنسی دندان شما به خوبی انجام شود و نتیجه‌ای اثربخش داشته باشد، لازم است که شما اقداماتی را قبل از ارتودنسی کردن و همچنین بعد از انجام دادن ارتودنسی انجام دهید. انجام این کارها کمک می‌کند تا نتیجه‌ای که پس از ارتودنسی کردن حاصل می‌شود بسیار مطلوب و دلخواه باشد. در ادامه چندین مورد از مهم‌ترین اقدامات پیش از انجام دادن ارتودنسی و پس از انجام آن را برای شما بیان می‌کنیم.

اقداماتی لازم پیش از انجام ارتودنسی

قبل از انجام ارتودنسی در اولین قدم شما باید دندانپزشک متخصصی را در ابن زمینه پیدا کنید و برای انجام معاینات اولیه توسط دندانپزشک به مطب وی مراجعه کنید. در مرحله‌ی بررسی کردن و معاینه دندانپزشکان معمولا ۳ مورد مهم را به خوبی و با دقت بسیار بررسی می‌کنند. دندان‌ها، عکس‌برداری کردن از دندان‌های فرد با استفاده از اشعه‌ی ایکس و تهیه کردن نمونه‌هایی گچی از دندان‌های بیمار مهم‌ترین مواردی است که در زمان معاینه بررسی می‌شود.

عکس گرفتن به وسیله‌ی اشعه ایکس قبل از انجام ارتودنسی کمک می‌کند تا مشکل دندان به خوبی مشخص شود و دندانپزشک بتواند برای رفع آن بهترین روش ارتودنسی دندان را انتخاب کرده و بر روی دندان بیمار اجرا کند.

اقدامات پس از انجام ارتودنسی

پس از انجام ارتودنسی دندان و قرار گیری سیم‌ها و براکت‌ها بر روی دندان‌ها لازم است تا شخص کارهایی را انجام دهد تا نتیجه اثربخش باشد و آسیب جدیدی به دندان وارد نشود.

نگهداری و مراقبت از دندان‌ها در طول این دوره با توجه به نوع ارتودنسی صورت می‌گیرد. افرادی که ارتودنسی دارند باید از کش‌های مخصوص، مسواک ارتودنسی، نخ دندان ارتودنسی و سایر تجهیزات مناسب در این زمینه استفاده کنند. تمیز کردن مرتب دندان‌ها پس از انجام ارتودنسی کمک می‌کند تا موادغذایی به دام افتاده در بین سیم‌ها و براکت‌ها به صورت کامل خارج شوند و از پوسیده شدن دندان جلوگیری می‌کند. همچنین در طی این دوره شما برای این که از آسیب دیدن سیم‌ها و براکت‌ها جلوگیری کنید باید از گاز زدن مواد غذایی به شدت دوری کنید تا آسیبی به ارتودنسی دندان شما وارد نشود.

کارهای دیگری نیز لازم است در طول این دوران انجام دهید که برای اطلاع از تمامی ان‌ها می‌توانید از دندانپزشکان کلینیک دندانپزشکی دنو کمک بگیرید تا آن‌ها به طور کامل شما را از این موارد آگاه کنند و راهنمائ‌های لازم را به شما بکنند.

سن مناسب ارتودنسی دندان

یکی از سوالاتی که در زمینه‌ی ارتودنسی دندان برای افراد مطرح می‌شود، این است که سن مناسب برای انجام دادن ارتودنسی چه زمانی می‌باشد. انجام دادن ارتودنسی تحت تاثیر فاکتورهای زیادی قرار دارد که با توجه به نظر دندانپزشک می‌توان زمان دقیق آن را مشخص کرد.

برخی از دندانپزشکان معتقد هستند که کودکان با وجود این که هنوز تمامی دندان‌های دائمی آن‌ها در نیامده است برای ارتودنسی کردن اقدام کنند تا مرحله‌ی اول انجام شود و کودک تحت نظر باشد تا مرحله‌ی جایگذاری ارتودنسی فرا برسد. اما برخی از دندانپزشکان نظر دیگری درباره‌ی سن مناسب جهت ارتودنسی دندان دارند. آن‌ها معتقد هستند بهترین زمان برای ارتودنسی کردن دندان کودکان بین سن ۱۴ تا ۱۸ سالگی می‌باشد‌. در این زمان دندان‌های دائمی فرد به طور کامل درآمده و جایگزین دندان‌های شیری شده است و می‌توان بداکت‌ها و سیم‌ها را به درستی جایگذاری کرد و مراحل ارتودنسی را به خوبی طی کرد.

همچنین بزرگسالان برای زیباتر کردن لبخند خود، مرتب کردن وندان‌ها و برطرف کردن مشکلات دیگر دندان‌های خود می‌توانند ارتودنسی کنند. بنابراین محدودیت سنی خاصی وجود ندارد و کودکان و نوجوانان و جوانان و بزرگسالان می‌توانند ارتودنسی را انجام بدهند.

مدت زمان ارتودنسی دندان

مدت زمانی که شما باید ارتودنسی را انجام دهید داده و اجازه دهید تا سیم‌ها و براکت‌ها بر روی دندان‌های شما باقی بماند، بستگی به میزان مشکل دندان‌های شما دارد. اما به صورت کلی متخصصان دندانپزشکی بیان کرده‌اند که لازم است که ابزارهای ارتودنسی دندان را برای حدود ۶ ماه تا ۳۶ ماه و در بعضی موارد حدود ۴۸ ماه در دهان خود نگهداری کنید تا بتوانید نتیجه‌ای که می‌خواهید را به دست بیاورید. هر چه میزان مشکلات دندان‌های شما بیشتر باشد این مدت زمان بیشتر می‌شود و کم بودن میزان مشکلات دندان‌های شما این مدت زمان را کاهش می‌دهد.

آیا ارتودنسی دندان درد دارد؟

انجام ارتودنسی با کمی درد همراه است و مدت زمان این درد به مدت یک هفته پس از قرار دادن ابزارهای ارتودنسی بر روی دندان‌ها طبیعی می‌باشد. این درد ناشی از فشاری است که براکت‌ها و سیم‌ها به دندان‌ها وارد می‌کنند تا آن‌ها را در جای خود قرار بدهند. شما می‌توانید این درد را به کمک روش‌هایی کنترل کنید و کاهش بدهید. میزان درد در زمان ارتودنسی برای تمامی افراد یکسان نیست و شیوه‌ی ارتودنسی و میزان مشکلات دندان‌ها در میزان این درد تاثیر می‌گذاری.

کلام آخر

در این مقاله تلاش کردیم تا شما را به طور کامل با ارتودنسی دندان آشنا کنیم و موارد مهم درباره‌ی این موضوع را برای شما بازگو کردیم. شما می‌توانید مشکلات دندان‌های خود همچون وجود فاصله بین دندان‌ها، بیرون زده بودن برخی دندان‌ها، پیچ خوردگی دندان‌ها، کج بودن دندان‌ها، بیرون بودن فک بالا یا پایین و… را به وسیله‌ی ارتودنسی کردن دندان‌ها برطرف کنید. روش‌های مختلفی برای ارتودنسی وجود دارد که ارتودنسی سنتی، ارتودنسی مینی اسکرو و دیون ارتودنسی ۳ نوع از شیوه‌هایی است که برای انجام این کار وجود دارد. همچنین در تقسیم بندی دیگری ما دو نوع ارتودنسی داریم که به ارتودنسی متحرک و ثابت شهرت دارد.

مورد مهمی که در زمان ارتودنسی دندان‌ وجود دارد، این است که شما انجام دادن ارتودنسی را به شخصی ماهر بسپارید. انجام این کار توسط یک دندانپزشک ماهر و متخصص کمک می‌کند تا شما بتوانید به بهترین نتیجه پس از انجام این کار دست پیدا کنید. یکی از مجموعه‌های توانمند در زمینه‌ی ارتودنسی کردن دندان‌ها، کلینیک دندانپزشکی دنو است که دندانپزشک‌هایی ماهر و متبحر در آن مشغول به فعالیت هستند و می‌توانند به بهترین نحو ممکن این کار را برای شما انجام بدهند و شما با خیالی راحت می‌توانید ارتودنسی دندان‌هایتان را به آن‌ها بسپارید.

از همراهی شما تا آخر این مقاله کاربردی در خصوص ارتودنسی کردن دندان‌ها، تشکر می‌کنیم.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جستجو
دسته بندی مقالات
دسته‌ها
آخرین مقالات

دندانپزشکی شبانه روزی دنو به صورت 24 ساعته حتی در روزهای تعطیل آماده ارائه کلیه خدمات اعم از ترمیم و زیبایی دندان، دندانپزشکی کودکان، ارتودنسی دندان و… به شما عزیزان می باشد.

دندانپزشکی شبانه روزی دنو به صورت 24 ساعته حتی در روزهای تعطیل آماده ارائه کلیه خدمات اعم از ترمیم و زیبایی دندان، دندانپزشکی کودکان، ارتودنسی دندان و… به شما عزیزان می باشد.