فهرست مطالب
عصب کشی دندان شیری یک درمان دندانپزشکی است که در این روش دندان عفونت کرده و پوسیده درمان خواهد شد. متاسفانه این باور در عموم مردم وجود دارد که دندانهای شیری به دلیل موقتی بودن و اینکه بعد از سن مشخصی جای خود را با دندانهای دائمی عوض میکنند، بی اهمیت بوده و نیاز به مراقب نخواهند داشت. در صورتی که باید توجه داشته باشید دندانهای شیری هم مانند دندانهای دائمی عصب دارند و اگر پوسیدگی آنها شدید شود، باید از درمان عصب کشی استفاده شود.
از آنجایی که پوسیدگی دندانهای شیری گاهی به دلیل عدم مراجعه به موقع به دندانپزشک گسترش پیدا میکند و برای درمان باید از روش عصب کشی استفاده شود، خیلی از والدین با شنیدن لفظ عصب کشی دندان شیری دچار نگرانیهای زیادی میشوند و سوالات بسیاری در این زمینه دارند. معمولا والدین نگران این هستند که فرزند آنها قادر به تحمل درد عصب کشی است یا اینکه این عصب کشی همانند روش عصب کشی دندان دائمی است؟ در این مطلب به بررسی انواع عصب کشی دندانهای شیری، نحوه و مراقبتهای بعد این درمان خواهیم پرداخت. بنابراین تا انتهای این مطلب با دندانپزشکی دنو همراه باشید تا به صورت کامل به جواب سوالات خود در رابطه با عصب کشی دندان کودکان برسید.
دلایل عصب کشی دندان شیری کودکان
همانطور که میدانید دندانهای شیری به اندازه دندانهای دائمی حیاتی هستند و در صورت بروز هرگونه مشکل باید سریعا به دندانپزشکی مراجعه کرد. احتمالا برای شما نیز این سوال مطرح شده است که دلایل عصب کشی دندانهای شیری کودکان چیست؟ در رابطه با علتهای عصب کشی دندان کودکان باید بگوییم که این روش درمانی در کودکان از افتادن زودرس دندانهای شیری جلوگیری کرده و برای حفظ فضای کافی در رشد دندانهای دائمی ضروری است؛ چرا که از دست رفتن زودهنگام دندانهای شیری میتواند در جویدن غذا، تغذیه مناسب و صحبت کردن اختلال ایجاد کند و برای کودک آزاردهنده باشد. لازم به ذکر است که دیگر از دلایل عصب کشی دندانهای شیری جلوگیری از ایجاد مشکل در دندانهای دائمی است. از دست دادن زودرس دندانهای شیری میتواند سبب کج شدن دندانهای دائمی شود. بنابراین عصب کشی دندان شیری آسیب را از بین برده و احتمال رویش دندانهای دائمی را بدون هیچ مشکلی افزایش میدهد.
انواع عصب کشی دندان شیری
عصب کشی دندان کودکان به ۳ دسته تقسیم میشود که شامل پالپ تراپی، پالپوتومی و پالپکتومی میشود. دندانپزشک متخصص کودک طبق شدت پوسیدگی و میزان عفونت دندان یکی از این ۳ روش را انتخاب و اعمال میکند.
پالپ تراپی
پالپ تراپی یکی از روشهای عصب کشی دندانهای شیری است. زمانی این روش مورد استفاده قرار میگیرد که آسیب به پالپ یا مغز دندان در کمترین حالت خود قرار دارد. در واقع عفونت در سطحی ترین حالت قرار گرفته و خرابی دندان به عمق نرسیده است. بنابراین در چنین مواقعی دندانپزشک خرابی روی دندان را جدا کرده و با انواع آنتی بیوتیک سطح دندان را پوشش میدهد؛ زیرا آنتی بیوتیک سرعت بهبود عفونت را افزایش داده و سبب کاهش درد نیز میشود.
پالپوتومی
پالپوتومی یک روش عصب کشی موضعی است و در شرایطی استفاده میشود که پوسیدگی یا خرابی تنها بخش خارجی پالپ را درگیر کرده باشد. در این حالت عفونت تنها بخش تاج دندان را خراب کرده است. در روش پالپوتومی دندانپزشک بخش آسیب دیده را جدا کرده و با استفاده از آنتیبیوتیکها عفونت سطحی را مهار میکند. در نهایت نیز از مواد ترمیمی برای بخش خراش داده شده یا سوراخ شده استفاده میکند تا این بخش را پوشش دهد. این پوشش به حفظ استحکام دندان و مراقبت از مواد عصب کشی کمک زیادی خواهد کرد.
پالپکتومی
یکی دیگر از روشهای عصب کشی دندان شیری، پالپکتومی است که در این روش تمام ریشه دندان مورد درمان قرار میگیرد. در واقع روش پالپکتومی زمانی استفاده میشود که دندان دچار آسیب و عفونت شدید عمیق شده باشد. لازم به ذکر است که این فرآیند درمان نسبتا پیچیده بوده و در این جراحی بافت پالپ کاملا از دندان برداشته میشود تا عفونت درمان شود. همچنین دندان با استفاده از مواد ترمیمی پر میشود و در نهایت روی بخش ترمیم شده، تاجی همرنگ دندان قرار داده خواهد شد.
لازم به ذکر است که در تمامی انواع عصب کشی دندان کودکان برای به حداقل رساندن و از بین بردن درد از بی حسی موضعی استفاده میشود.
نحوه عصب کشی دندان شیری کودکان
در عصب کشی دندان شیری مانند دندان دائمی دندانپزشک حتما به عکس رادیوگرافی نیاز دارد تا بتواند به صورت دقیق تر میزان آسیب به دندان را متوجه شود. بعد از مشاهده عکس دندان بی حس شده و پوسیدگیها برداشته خواهد شد. اگر التهاب و عفونت مربوط به محدوده تاج دندان باشد پزشک از روش پالپوتومی استفاده کرده و بعد از خارج کردن عصب تاج دندان خمیرهای مخصوصی را داخل دندان قرار میدهد و دندان شیری را ترمیم میکند. اما نکته حائز اهمیت این است که اگر به هر علتی والدین دیر اقدام کنند و التهاب به ریشه دندان نفوذ کند باید عصب ریشه دندان با وسایل مخصوصی خارج شود. بعد از آن داخل ریشه و تاج دندان شیری با خمیرهای مخصوصی پر میشود و دندان شیری ترمیم یا روکش خواهد شد.
مراقبتهای بعد از عصب کشی دندان شیری
لازم است بدانید که مراقبتهای بعد از عصب کشی در کودکان لازم و ضروری است؛ زیرا اگر دندانی دچار آسیب شود و مورد درمان قرار گیرد، حتما نیاز به مراقبت دارد تا دوباره مشکل ساز نشود. بعد از انجام عصب کشی دندان شیری رعایت یکسری نکات برای جلوگیری از علائم احساس درد و ناراحتی، اهمیت زیادی دارد. انواع مراقبتهای بعد از عصب کشی دندانهای شیری به شرح زیر است:
- پرهیز کردن از مصرف خوراکیهای سفت مهم است؛ چرا که تا چند ساعت بعد از عصب کشی، دندان باید حالت طبیعی خود را حفظ کند. پس بهتر است از مصرف خوراکیهای سفت با دندان عصب کشی شده خودداری کرد. به ویژه در کودکان که به دلیل وجود بی حسی ممکن است غذا یا خوراکی سفت را با دندان عصب کشی شده بخورند.
- پرهیز کردن از مصرف خوراکی های گرم و سرد بعد از عصب کشی کردن دندان کودکان نیز اهمیت زیادی دارد. بنابراین حداقل تا ۳ روز دندان کودک نسبت به خوراکیهای خیلی سرد و خیلی گرم حساس است و باید از خوراکی و نوشیدنیهای ولرم استفاده شود.
- یکی از مهم ترین مراقبتهای بعد از عصب کشی در کودکان مسواک زدن و نخ دندان کشیدن کشیدن است که بهتر است هفته اول بعد از عصب کشی دندان کودک، خودتان به آرامی برای کودک نخ دندان بکشید.
پیشگیری از عصب کشی دندان شیری
حالا که با عصب کشی دندان شیری به صورت کامل آشنا شدید در این قسمت قصد داریم تا برخی از نکات پیشگیری از عصب کشی دندان کودکان را توضیح دهیم. در واقع بهترین راه برای جلوگیری از آسیب به دندان، حفظ بهداشت دهان و دندان است. بنابراین دقت کنید که مسواک زدن و نخ دندان کشیدن به صورت منظم انجام میشود. معاینات دورهای را فراموش نکنید و بهتر است در سال ۲ بار به دندانپزشک کودکان مراجعه کنید. لازم به ذکر است که برخی از خدمات و درمانها نیز وجود دارد که به جلوگیری از پوسیدگی دندانها و عصب کشی دندان شیری کمک زیادی میکند. که میتوانید با مراجعه به متخصص کودکان آنها را انجام دهید. این خدمات به شرح زیر هستند:
- فلورایدتراپی: ماده فلوراید را در فاصلههای زمانی مشخصی بر روی دندانها مالیده میشود که این عمل دندانها را در برابر پوسیدگی مقاوم میکند.
- فیشور سیلانت: با این روش شیارهای دندان با مواد مخصوص برای جلوگیری از تجمع غذا بر روی آنها پر خواهند شد.
- داشتن برنامه غذایی سالم و به دور از قند و شیرینی نیز امری مهم برای جلوگیری از عصب کشی دندان است.
آیا عصب کشی دندان شیری درد دارد؟
بسیاری از والدین به دلیل تصور اینکه عصب کشی درد دارد دچار نگرانی میشوند. اما باید بگوییم که در زمان عصب کشی دندان شیری متخصص کودکان قبل از شروع درمان، دندان را بی حس میکند. بنابراین برخلاف تصور برخی از والدین این روش درمانی با درد همراه نیست؛ چرا که از بی حسی استفاده میشود. در واقع بی حسی دندان شیری توسط دندانپزشک متخصص کودکان به نحوی صورت میگیرد که به راحتی برای بیشتر کودکان قابل تحمل است. همچنین جالب است بدانید که اگر کودکی به دلیل سن کم یا اضطراب در حین درمان قادر به تحمل روند درمان نباشد با استفاده از روشهای بی هوشی و آرام بخش میتوان درمانهای مناسب و مورد نیاز کودک را انجام داد. بنابراین در آخر باید اضافه کنیم که درمان عصب کشی دندان شیری توسط دندانپزشک متخصص کودک کاملا به صورت حرفهای انجام شده و با استفاده از تکنیکهای بی حسی دندان کاملا بی حس میشود و کودک هیچگونه دردی را حس نخواهد کرد.
سخن آخر
به صورت کلی تمامی نکات مهم در این مطلب درباره عصب کشی دندان شیری گفته شد. توجه داشته باشید که دندان کودک شما در سنین رشد در دوره حساسی قرار دارد، پس برای انجام هرگونه معالجات دندانپزشکی سراغ مراکز معتبر و دندانپزشکهای حرفه ای بروید. کلینیک دندانپزشکی دنو با بهره مندی از افراد باتجربه و متخصص در این حوزه خدمات عصب کشی دندان شیری در محیطی مدرن و ایمن ارائه میدهد. شما میتوانید برای دریافت مشاوره و نوبت از طریق راههای ارتباطی در همین صفحه با کارشناسان ما در ارتباط باشید.