فهرست مطالب
بلیچینگ دندان فرایندی است که در آن از مواد شیمیایی برای سفید کردن دندانها استفاده میشود. این فرآیند شامل استفاده از عوامل سفیدکننده مانند پراکسید هیدروژن یا پراکسید کاربامید است که به داخل ساختار دندان نفوذ کرده و لکهها و رنگدانه های ناخواسته را از بین میبرد. به همین دلیل با اجرای این روش دندان ها حتی از رنگ طبیعی سفیدتر شده و به شدت در زیبایی لبخند و اعتماد به نفس افراد تاثیرگذار است. بلیچینگ در مطب (آفیس) یا به روش خانگی (هوم) و ترکیبی از هر دو انجام شده و با جرم گیری، لمینت و کامپوزیت کاملا متفاوت است. کلینیک دندانپزشکی دنو در ادامه اطلاعات کافی درباره مزایا، معایب، نحوه اجرا، مراقبت های قبل و بعد، مدت زمان ماندگاری و تفاوت بلیچینگ با سایر روش های سفید کردن دندان ارائه می دهد.
بلیچینگ دندان چیست؟
دندان مهم ترین فاکتور در زیبایی لبخند است و سفیدی و سالم بودن آنها می تواند به شدت اعتماد به نفس را افزایش دهد. در حالت طبیعی و با گذشت زمان دندان ها تغییر رنگ داده و به زردی گرایش پیدا می کنند. به همین دلیل یکی از خدمات زیبایی دندان پزشکی به سفید کردن دندان با مواد سفیدکننده اختصاص داده شده است که به آن بلیچینگ دندان گفته می شود.
بلیچینگ دندان روش غیرتهاجمی با مواد شیمیایی پراکسید هیدروژن یا پراکسید کاربامید انجام شده و با نفوذ به مینای دندان، رنگ دانه های رسوب کرده در بافت دندان را اکسید کرده و باعث از بین رفتن لکه ها و سفید شدن دندان می شود. این خدمات به صورت کاملا تخصصی و حرفه ای در مطب دندان پزشکی و یا با استفاده از کیت های خانگی قابل اجرا بوده و در بازه زمانی بسیار کوتاه جلوه ظاهری دندان را بهبود می دهد.
دلایل اهمیت بلیچینگ دندان چیست؟
دندان انسان به دلایل مختلف و با گذشت زمان تغییر رنگ می دهد و سفیدی و درخشندگی آن کاهش پیدا می کند. تغییر رنگ همیشه در لایه بیرونی دندان نیست، بلکه رنگ دانه ها در عاج دندان نفوذ کرده و رسوب می کنند. به همین دلیل تنها با مسواک زدن نمی توان سفیدی آن را حفظ کرد. اصلی ترین دلایل تغییر رنگ دندان و زرد شدن آنها عبارتند از:
- مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهای رنگدار مانند قهوه، چای، نوشابههای گازدار و برخی از انواع میوهها و سبزیجات
- سیگار کشیدن و استفاده از تنباکو: نیکوتین و قطران موجود در تنباکو باعث زرد یا قهوهای شدن دندانها میشوند.
- عدم مسواک زدن و استفاده نکردن از نخ دندان
- با گذشت زمان، لایه بیرونی دندانها (مینا) نازکتر میشود و لایه زرد رنگ زیرین (عاج) نمایانتر میشود.
- مصرف برخی داروها مانند تتراسایکلین و داکسیسایکلین میتوانند در صورت مصرف در سنین پایین یا در دوران بارداری، باعث تغییر رنگ دندانها شوند.
- شیمیدرمانی و پرتو درمانی در ناحیه سر و گردن
- مصرف بیش از حد فلوراید در دوران رشد دندانها میتواند منجر به فلوروزیس دندانی شود که باعث ایجاد لکههای سفید یا قهوهای روی دندانها میشود.
- برخی افراد به صورت ژنتیکی دندانهایی دارند که بیشتر مستعد تغییر رنگ هستند.
- مصرف زیاد شکر و نوشیدنیهای اسیدی
- استفاده از برخی دهانشویه ها که حاوی کلرهگزیدین و ستیل پیریدینیوم کلراید هستند
بلیچینگ چگونه دندان را سفید می کند؟
در این روش از مواد شیمیایی برای بهبود رنگ دندان ها استفاده شده و عملکرد کلی آن به صورت زیر است:
- پراکسید هیدروژن یا پراکسید کاربامید به سطح دندان اعمال میشود و به داخل ساختار مینا و عاج نفوذ میکند.
- مولکولهای پراکسید، پیوندهای شیمیایی مولکولهای رنگدانه را میشکنند، آنها را به مولکول های کوچکتر و بی رنگ تبدیل میکنند.
- با تجزیه مولکول های رنگدانه، شفافیت مینای دندان افزایش مییابد و دندان ها سفیدتر و درخشان تر به نظر میرسند.
انواع بلیچینگ دندان
دندان پزشکان با توجه به شرایط دندان ها و فرد متقاضی، از سه روش کلی برای سفید کردن دندان استفاده می کنند که عبارتند از:
بلیچینگ دندان در مطب (بلیچینگ آفیس)
در این روش بعد از بررسی دندان ها و آماده سازی آنها، قطعه ای شبیه به گارد روی لثه فرد قرار می گیرد. چون مواد سفیدکننده به شدت به لثه و پوست اطراف دهان و دندان آسیب وارد می کنند. سپس مواد شیمیایی روی دندان ها قرار گرفته و بعد از حدود 45 دقیقه تمیز می شوند. بلیچینگ آفیس یا در مطب با توجه به شرایط دندان ها یک یا دو جلسه طول می کشد.
بلیچینگ دندان در خانه (بلیچینگ هوم)
برای بالا بردن ماندگاری سفیدی دندان ها، در برخی از مواقع از فک بالا و پایین قالب گیری می شود. قالب در لابراتوار ماده شده و در اختیار فرد متقاضی قرار می گیرد. مواد سفید کننده توسط دندان پزشک به فرد ارائه شده تا برای استفاده داخل قالب ریخته شود. قالب حدد 6 ساعت هر روز به مدت 2 هفته روی دندان قرار می گیرد و مواد به بافت دندان نفوذ کرده و سفید کردن را انجام می دهند.
سفید کردن ترکیبی دندان
یکی از بهترین روش ها برای سفید کردن دندان، استفاده از بلیچینگ ترکیبی است. در این روش ابتدا طی چند جلسه مواد سفیدکننده در منزل با استفاده از قالب روی دندان قرار می گیرد. سپس یک جلسه سفید کردن دندان در مطب توسط دندان پزشک انجام می شود. این روش ماندگاری بالایی داشته و بسیاری از لکه ها و رنگ دانه های رسوب کرده در عاج دندان از بین می روند.
علاوه بر دسته بندی های بالا که درباره نحوه سفید کردن دندان ها هستند، انواع بلیچینگ بر اساس وضعیت دندان ها در دو گروه قرار می گیرند که عبارتند از:
بلیچینگ دندان زنده
این روش برای دندان های طبیعی و زنده که هنوز دارای عصب هستند، استفاده می شود. در این نوع بلیچینگ، مواد سفیدکننده مانند پراکسید هیدروژن به سطح دندان ها اعمال شده و در دو نوع آفیس و هوم قابل اجرا هستند.
بلیچینگ دندان غیر زنده (بلیچینگ دندان عصب کشی شده)
این روش برای دندانهایی استفاده میشود که پس از درمان ریشه (عصبکشی) مردهاند و عصب ندارند. دندان های غیرزنده ممکن است به مرور زمان تغییر رنگ دهند. برای سفید کردن دندان عصبی کشی شده دندانپزشک مواد سفیدکننده را به داخل حفرهی دندان (جایی که قبلاً عصب بوده) قرار میدهد و سپس دندان را موقتاً پر میکند. این مواد سفیدکننده برای چند روز در دندان باقی میمانند و سپس دندانپزشک مواد را خارج کرده و دندان را مجدداً پر میکند.
مزایا بلیچینگ دندان
اجرای هر یک از روش های سفید کردن در مطب، خانه و ترکیبی مزایای متعددی را به همراه دارد که عبارتند از:
- بهبود ظاهر دندان
- افزایش اعتماد به نفس با ایجاد لبخندی زیبا و دندانهای سفید
- سفید کردن دندان بدون آسیب به بافت و تراشیدگی مینای دندان
- روش غیرتهاجمی بدون نیاز به جراحی یا تغییر ساختار دندان
- اجرای سریع
- کاهش لکهها و تغییر رنگهای قدیمی
- افزایش جوانی ظاهری
معایب و عوارض بلیچینگ دندان
در کنار تمام مزایای متعدد سفید کردن دندان، بلیچیمگ می توان با برخی عوارض موقت همراه باشد. از جمله عوارض این روش می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش حساسیت دندان به دماهای سرد و گرم
- ممکن است لثهها به دلیل تماس با مواد شیمیایی تحریک یا ملتهب شوند.
- تماس مواد سفیدکننده با بافتهای دهان و گلو ممکن است موجب سوزش شود.
- در برخی موارد، دندانهای پر شده ممکن است به صورت یکنواخت سفید نشوند.
- برخی افراد ممکن است به مواد بلیچینگ آلرژی داشته باشند.
- استفاده مکرر از بلیچینگ ممکن است باعث تضعیف مینای دندان شود.
- نتایج بلیچینگ ممکن است دائمی نباشد و نیاز به تکرار دورهای داشته باشد.
- برخی افراد ممکن است پس از بلیچینگ درد خفیف تا متوسط را تجربه کنند.
- مواد سفیدکننده ممکن است به روکشها، پرکردگیها و دیگر ترمیمهای دندانی آسیب برسانند یا آنها را تغییر رنگ دهند.
- استفاده از ژلهای سفیدکننده ممکن است موجب خشکی موقت دهان شود.
مراحل انجام بلیچینگ دندان
نحوه انجام سفید کردن دندان با بلچینگ با توجه به نوع آن متفاوت است. برای سفید کردن دندان در مطب یا آفیس مراحل زیر طی می شوند:
- دندان پزشک به طور کامل دندان ها را بررسی می کند.
- گارد یا محافظ مخصوص را روی لثه قرار می دهد تا از تماس با مواد شیمیایی جلوگیری شود.
- مواد سفیدکننده روی دندان قرار می گیرد.
- بعد از حدود 45 دقیقه مواد روی دندان ها به طور کامل تمیز می شود.
- برای جلوگیری از ورود مواد به حلق، دهان به طور کامل شستشو داده می شود.
برای اجرای سفید کردن دندان در منزل، مراحل زیر طی می شوند:
- ابتدا دندان و لثه به طور دقیق توسط دندان پزشک بررسی و معاینه می شود.
- با مواد مخصوص از فک بالا و پایین قالب گیری می شود.
- قالب توسط لابراتوار آماده می شود. این روند ممکن است حدود یک هفته طول بکشید.
- در جلسه دوم مراجعه به مطب دندان پزشک، مواد سفید کننده و قالب بی رنگ و شیشه ای به فرد ارائه می شود.
- در طول دو هفته هر روز به مدت 6 ساعت مواد داخل قالب ریخته می شود. سپس قالب روی دندان قرار می گیرد.
- بعد از 6 ساعت قالب از دهان خارج شده و دندان ها کاملا شستشو داده می شوند.
بعد از اتمام زمان مشخص شده توسط دندان پزشک، فرد باید مجدد به دندان پزشکی مراجعه کند تا وضعیت دندان ها بررسی شوند. در روش های ترکیبی، بعد از سفید کردن دندان در خانه، یک جلسه در مطب این کار انجام می شود.
بلیچینگ دندان چقدر دوام دارد؟
در حالت کلی بلیچینگ یک روش موقت برای سفید کردن دندان ها است. اما مدت زمان ماندگاری آنها تا حد زیادی به مهارت دندان پزشک، کیفیت مواد استفاده شده، وضعیت دندان ها و مراقبت های بعد از بلیچینگ بستگی دارد. در حالت استاندارد، بلیچینگ حداقل 6 ماه تا 2 سال ماندگاری دارد. اما در صورت مصرف بیش از اندازه چای و قهوه و رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان در بازه های زمانی کوتاه تر باید نسبت به سفید کردن مجدد آنها اقدام شود.
مراقبت های بعد از بلیچینگ دندان
برای بالا بردن ماندگاری بلیچینگ دندان نباید از مراقبت های بعد از آن غافل شد. برخی از نکات مهم برای مراقبت بعد از سفید کردن دندان ها عبارتند از:
- با مشورت دندان پزشک بلافاصله بعد از بلیچینگ می توانید از ژل های خنک کننده برای کاهش حساسیت استفاده کنید.
- از خوردن مواد غذایی و نوشیدنیهای اسیدی مانند نوشیدنیهای گازدار، سیب، لیمو و عصاره میوهها تا چند روز بعد از سفید کردن دندان خودداری کنید.
- مصرف چای و قهوه را تا حد امکان کاهش دهید.
- به صورت مرتب با خمیردندان های استاندارد دندان ها را تمیز کنید.
- برای بررسی و پیگیری وضعیت دندانها پس از بلیچینگ به دندان پزشک مراجعه کنید.
بلیچینگ دندان چند جلسه است؟
با توجه به روش انتخابی برای سفید کردن دندان ها و وضعیت کلی دندان ها، تعداد جلسات متفاوت است. دندان هایی که لکه کمی دارند، اغلب در یک جلسه سفید می شوند. اگر دندان نیاز به جرم گیری داشته و لکه زیادی روی و داخل دندان ایجاد شده باشد، تا 2 جلسه در روش بلیچینگ در مطب زمان لازم دارد.
برای سفید کردن دندان در خانه نیز زمان و تعداد دفعات انجام این کار به شرایط دندان ها بستگی دارد. در اغلب مواقع حداقل 2 هفته و هر شب 4 الی 6 ساعت باید روند این کار طی شود.
تفاوت جرم گیری و بلیچینگ دندان
برای سفید کردن دندان ها و ایجاد ظاهری تمیز و درخشنده روش های مختلفی وجود دارد که یکی از آنها جرم گیری است. در جرم گیری هدف جدا کردن مواد رسوب شده روی دندان ها است که باعث تغییر رنگ آنها شده است. بعد از اتمام جرم گیری لکه ها از بین رفته و دندان حالت طبیعی پیدا می کند.
اصلی ترین تفاوت جرم گیری و بلیچینگ در میزان سفیدی دندان ها است. بلیچینگ از درون دندان را سفید کرده و ممکن است رنگ آن از رنگ طبیعی دندان روشن تر شود. اما جرم گیری دندان را به حالت طبیعی خود بر می گرداند.
تفاوت بلیچینگ و لمینت دندان
یکی دیگر از روش های بهبود جلوه ظاهری دندان ها، لمینت دندان است. در این روش روکش های مقاوم روی دندان قرار می گیرد که بسیاری از نقص ها با روکش دندان پنهان می شود. بلیچینگ و لمینت دندان با هم تفاوت زیادی دارند. از مهم ترین تفاوت های آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- لمینت نقص های ظاهری دندان ها مانند نامرتب بودن آنها، شکستگی و لب پریدگی ها و موارد مشابه را پنهان می کند. اما بلیچینگ فقط رنگ را تغییر می دهد.
- بعد از اتمام سفید کردن دندان با بلیچینگ هیچ ماده جانبی روی دندان وجود ندارد، اما لمینت نوعی روکش با مواد سرامیکی روی دندان اصلی است.
- اجرای لمینت بیشتر از بلیچینگ طول می کشد.
- هزینه لمینت بیشتر از بلیچینگ است.
بلیچینگ یا کامپوزیت؟
برای پنهان کردن نقص های دندان از کامپوزیت که نوعی روکش است نیز استفاده می شود. این روش نیز با بلیچینگ کاملا متفاوت است و هدف آنها نیز با هم فرق دارد. کامپوزیت روکش های مجزا از هم هستند که روی دندان ها قرار می گیرند. این روکش ها نواقص ظاهری مانند نامرتبی، لکه ها و رنگ زرد دندان را پنهان می کند. اما بلیچینگ فقط دندان ها را از داخل کاملا تغییر رنگ داده و سفید می کند.
در نتیجه نمی توان گفت کدام بلیچینگ بهتر است یا کامپوزیت؟ بعد از مراجعه به مطب دندان پزشک و معاینه دندان ها روش مناسب انتخاب می شود.
هزینه بلیچینگ دندان چقدر است؟
در محاسبه هزینه بلیچینگ دندان فاکتورهای مختلفی از قبیل کیفیت مواد، روش اجرا، مهارت دندان پزشک، وضعیت دندان ها و برند مواد تاثیرگذار هستند. برای استعلام قیمت می توانید با کلینیک دندانپزشکی دنو تماس بگیرید.
بلیچینگ دندان در تهران
دندانپزشکی دنو یکی از مراکز شناخته شده در تهران در زمینه ارائه خدمات سفید کردن دندان با مواد اولیه باکیفیت است. این مجموعه با بررسی دقیق دندان ها بهترین روش را انتخاب و با مواد اولیه باکیفیت دندان هایی سفید و درخشان را به شما هدیه می دهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت نوبت مراجعه می توانید از راه های ارتباطی پایین صفحه استفاده کنید.